Palyatif Tıp Kitabı Yayınlandı
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan İlkılıç, Tıp Tarihi ve Etik Doktora Programı öğrencimiz Dr. Hilal Özkaya ve Halk Sağlığı Doktora Programı öğrencimiz Dr. Abdullah Uçar ‘Tıbbi, Hukuki, Manevi ve Etik Boyutlarıyla Palyatif Tıp’ başlıklı editoryal kitabı yayınlamışlardır.
Palyatif Tıp temel felsefe olarak bir taraftan insanın ölümlü bir varlık olduğunu kabul ederken, diğer taraftan da ölümün tıbbın ve hekimin iflası olduğu anlayışını reddeder. Dolayısıyla bir bütüncül yaklaşım içerisinde hastanın kalan ömründe hem ağrılarını ve diğer şikayetlerini azaltmayı, hem de diğer sosyal ve manevi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefler. Palyatif tıbbın bu olumlu ve geniş yaklaşımına rağmen insan hayatının sonunda birçok tıbbi, hukuki, manevi ve etik sorunlarla karşılaşılmaktadır.
Kitap bu sorunları disiplinlerarası bir konseptle ele alan ülkemizdeki ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır. Mesleki ve teknik kavramların mümkün olduğu kadar az kullanılmaya çalışıldığı bu eser sadece sağlık çalışanlarına ve palyatif tıp alanında tıbbi, manevi ve sosyal hizmet verenlere değil, aynı zamanda kendisinin ve yakınlarının yaşamının sonunu önemseyen herkese hitap etmektedir.
İlkılıç İ., Özkaya H., Uçar A. (2019): Tıbbi, Hukuki, Manevi ve Etik Boyutlarıyla Palyatif Tıp, Istabul: Isar Yayınları.
ISBN: 978-605-9276-03-0
228 Sayfa