Enstitümüz Mezuniyet Töreni, 14 Eylül 2021 tarihinde İÜ Beyazıt Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi

Enstitümüzde Mezuniyet Sevinci



Sunuculuğunu Doç. Dr. Kıvanç Bektaş Kayhan’ın üstlendiği tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İÜ Tıp Fakültesi müzik kulübü öğrencilerinden Helin Çelik’in müzik gösterisiyle devam eden törende sırasıyla İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Karakaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin ve mezun öğrenciler adına Özge Soylu Eter ile Bircan Dinç açılış konuşmasını yaptı.

Sağlık Alanında İlk Olan Yüksek Lisans ve Doktora Programları

Törende açıklamalarda bulunan İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Karakaş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün 1982 yılında kurulmuş ve 39 yıldır ait olduğu kurum kültürüne bağlı olarak ulusal ve uluslararası düzeyde alanında liderler yetiştirdiğini aktardı. İstanbul Üniversitesi’nin bir araştırma üniversitesi olduğuna ve üretilen yayınlar, patentler ile akademik kaliteyi doğrudan etkilediğine vurguda bulunan Prof. Dr. Karakaş, “Enstitümüzde 60’ı doktora olmak üzere 217 lisansüstü eğitim programından; 1004’ü doktora, 583’ü yüksek tezli lisans, 31’i tezsiz yüksek lisans olmak üzere toplam 1618 öğrenci aktif olarak eğitim ve öğretim görmektedir” dedi.

İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün geleceğe hazırlık olarak birtakım planlamalar yapmış olduğunu dile getiren Karakaş, bu hazırlıklarla ilgili şunları aktardı: “İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü uluslararası akreditasyon için Orpheus Programına resmi başvurusunu yapmış olup süreç hızla ilerlemektedir. En kısa zamanda Orpheus etiketini almayı ummaktayız.”
Konuşmasının devamında birçoğu sağlık alanında ilk olan yüksek lisans ve doktora programlarının hazırlandığını aktaran Karakaş, törene katılan öğrencilerine ve ailelerine iyi niyet dileklerinde bulundu.

Performans Değerlendirmesinde En Yüksek Yayın Sayısına Sahibiz

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, İstanbul Üniversitemizin YÖK tarafından ilan edilen araştırma üniversitesi unvanına sahip 11 üniversiteden bir tanesi ve bu bağlamda en üst sıraları zorlayan rekabetçi üniversiteler arasında en fazla öneme sahip üniversite olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Şahin: “Performans değerlendirmesinde en yüksek yayın sayısına sahip olan İstanbul Üniversitemiz en yüksek H-Index performansına sahip birinci üniversite, Patent Efekt tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların, kurumların üniversitelerin ve kişilerin patent başvurularının analiz edildiği ve Türkiye’nin teknolojik yetkinlik haritasının oluşturulduğu rapora göre de 549 patent başvurusu ile zirvede yer alan bir üniversitedir.”

İstanbul Üniversitesi’nin dünyanın en başarılı üniversitelerinin değerlendirildiği ve derecelendirme kuruluşu olarak nitelendirilen ARWU’nun 2020 sıralamasında da 17 yıldır olduğu gibi yine ilk 500’de yer alan üniversite hüviyetini korumaya devam etmekte olduğunu belirten Şahin, “Yine en saygın derecelendirme kuruluşlarından bir tanesi olan URAP 2019-2020 dünya sıralamasında 582. sırada yer alarak bu alandaki önderliğimizi ve öncülüğümüzü devam ettiriyoruz” dedi.

Mezunumuz Özge Soylu Eter’in Doktora Tezi TÜBİTAK 1003 Projesi ile Desteklendi

Mezun öğrenciler adına konuşma yapan Özge Soylu Eter sözlerine 2009 yılında Eczacılık Fakültesinde başlayan lisans eğitimini ve 2014 yılında Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı’nda TÜBİTAK-BİDEB 2211-A burs desteği ile doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi çatısı altında yapmış olmaktan gurur duyduğunu belirterek başladı.

Tez danışmanı Prof. Dr. Nilgün Karalı’nın yürütücülüğünde hazırladığı doktora tezinin 2,5 milyon TL bütçeli TÜBİTAK 1003 projesi ile desteklendiğini aktaran Eter, doktora sonrası yürüttüğü diğer çalışmalar arasında 3,5 milyon TL bütçeli RNA polimeraz enzim inihibitörü Hepatit-C ye etkili antiviral bileşiklerin geliştirilmesi hedeflenen TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında devam eden projesinin yer aldığını dile getirdi. BAP-GÜDÜMLÜ projesi ile, İtalya’dan Floransa Üniversitesi ve Belçika’dan REGA Enstitüsü işbirliği protokolü kapsamında karbonik anhidraz inhibitörü ve influenza, sarı humma ve RSV virüslerine etkili ilaç adayı bileşikler geliştirdiklerini ve bu projeleri kapsamında Rektörlüğümüzün onayı ile Üniversitemizde ilk olarak “Bilgisayar Destekli İlaç Tasarım Laboratuvarı’nı” kazandırdıklarına vurgu yapan Eter, ilaç geliştirme çalışmalarında aktif olarak kullandıklarını aktardı. Konuşmasının devamında desteklediği diğer projelerinden bahsederek, danışmanı Prof. Dr. Nilgün Karalı başta olmak üzere eğitim hayatında emeği geçmiş tüm hocalarına sonsuz teşekkürlerini ileterek sözlerini sonlandırdı.

Mezunumuz Bircan Dinç Yaptığı Araştırmaları Anlattı

Simülasyonlar ve in silico çalışmalar yerine deneysel çalışmalar yapmak istediği için İstanbul Üniversitesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Doktora Programı’nı tercih ettiğini aktaran Bircan Dinç, ağırlıklı olarak hücre kültürü araştırmaları yaptığını belirtti. İstanbul Üniversitesi’nin Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğrencilerini bilimsel araştırma projeleri ile desteklediğini dile getiren Dinç, tezinde diphtheria toksin nanotüplere bağlanması ve hücreye taşınması konusunda araştırmalar yaparken enstitüden destek aldığını söyledi. Üniversitemizden aldığı doktora eğitiminde steril şartlarda çalışmayı, biyofizik ana bilim dalında araştırma yaparken izlenecek yolları, laboratuvarlardaki cihazları kullanmayı ve gerektiğinde bunların kalibrasyonlarını yapmayı öğrendiğini dile getirerek, emeği geçen tüm hocalarına teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından mezun öğrencilere diplomaları öğretim üyeleri tarafından takdim edildikten sonra tören diploma yemini edilmesi ve ikram ile sona erdi.